Moje śniadanie - owsianka, czerwone porzeczki, czarnuszka (reguluje pracę tarczycy), trochę syropu klonowego |
Przez ostatnie kilka miesięcy próbuję być na diecie bezglutenowej. Początkowo w ogóle nie jadłam żadnych wypieków, ale mnogość letnich pachnących owoców sprawiła, że zatęskniłam za prostym, domowym ciastem. Liska, autorka bloga White Plate na Facebooku zamieściła przepis na ciasto, z tak kuszącym zdjęciem, że musiałam je upiec i zmodyfikowałam go na potrzeby bezglutenowców.
Bezglutenowe ciasto z owocami |
100 g masła rozpuścić, ostudzić (w przepisie Liski masło miękkie, nie rozpuszczone). Dodać 80 g cukru (u mnie trzcinowy) i zmiksować na puszystą masę. Dodać 3 jajka, 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii, zmiksować. Na końcu dodać 230 g mąki (ja użyłam bezglutenowej Bread Mix firmy Schar) i 1 łyżeczkę sody, 3 łyżki mleka ryżowego. Zmiksować. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem. Na wierzch wsypać owoce (u mnie kilka garści czerwonych i czarnych porzeczek, pokrojony w plasterki rabarbar). Piekarnik nagrzać do 180 st C. Wstawić ciasto, piec 40-50 min. (do suchego patyczka).
*Dopisek: za pierwszym razem ciasto wyszło dość suche (pewnie z powodu innej mąki), dlatego za drugim rozpuściłam masło i dodałam kilka łyżek mleka ryżowego.
Bezglutenowe ciasto z owocami |
A co w pracowni? Kończę pikowanie pastelowej kołderki, o której więcej napiszę już wkrótce :-)
mmmmm..... białe porzeczki też miałam w ogrodzie, dziś już chyba nieosiągalne...
OdpowiedzUsuńDawne ogrody były niezwykle kolorowe, pełne kwiatów i cudnych zapachów.
Przypomniałaś mi wizyty na działce mojego kochanego Dziadka. Bardzo mi go brakuje. Dobrze, że moje dzieci tez mają u swoich dziadków ogród pełen dobroci:) Pozdrowienia!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zdjęcia "spod stopki"! :) Śliczne pastele i gotowy pled też uroczy!
OdpowiedzUsuń